dimecres, 7 de gener del 2015

Camí de Sirga del Delta

Zona: Parc Natural del Delta de l'Ebre

Itinerari llarg però magnífic per dedicar un dia a pedalar tot seguint el riu Ebre i admirant els paissatges del Delta.

Temps: 3h 40min Anada i tornada 
Distància: 45'9km
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Itinerari nº8 del Parc Natural
Itinerari circular: No
Punt de partida: Oficina de Turisme d'Amposta





Iniciem l'itinerari a l'Oficina d'Informació Turística d'Amposta, situada al passeig fluvial de la població (Avinguda Sant Jaume, 1).

Des de l'oficina de turisme comencem a pedalar pel passeig a tocar del riu, aigües avall.

Aviat arribem al primer dels aparcaments habilitats al llarg del recorregut. Aquí comença el camí de terra que recupera l'antic camí de Sirga deltaic, un camí utilitzat fins al segle passat per arrossegar aigües amunt embarcacions i mercaderies quan encara l'Ebre era una via de comunicació important a la zona. La recuperació i reconversió del camí en carril bici ens permet seguir les traces dels sirgadors i admirar la bellesa de l'indret.

Durant gran part del recorregut el camí es troba flanquejat per una tanca protectora de fusta.

Al cap d'uns 3'5km trobem les restes d'una Sínia. Aquesta construcció permetia elevar l'aigua del riu per regar els camps propers. Seguim pedalant fins arribar a Balada (10km), davant l'illa de Gràcia. Més enllà arribem a Sant Jaume d'Enveja (12km) i pedalem pel passeig fluvial fins que el camí torna a ser de terra. Entrem al bosc de la Comandanta (km15), una mostra de bosc de ribera amb abundància d'àlbers. Poc després d'un tram de pista de terra d'ús compartit, retrobem de nou el carril bici que seguirem fins al riu Migjorn, ocult entre els canyissars, punt final del camí de Sirga (22.9km).

La tornada la farem pel mateix camí.


Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes d'abril de l'any 2014 amb un nen de sis anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • El trajecte és molt planer i el desnivell despreciable.
  • És convenient dur uns binocles per a l'observació d'aus.
  • L'itinerari es troba totalment senyalitzat i forma part de la xarxa d'itineraris del Parc Natural del Delta de l'Ebre (Itinerari nº 8).
  • L'itinerari transcorre gairebé en la seva totalitat per carril bici, tot i que hi ha alguns curts trams d'ús compartit, molt poc transitats. El ferm és majoritàriament terra, només està asfaltat el primer tram a Amposta i el tram de passeig fluvial a Sant Jaume d'Enveja.

Suggeriments:
  • Al llarg del recorregut trobarem diversos aparcaments, això ens possibilita començar a pedalar des de diversos llocs i adequar l'itinerari a les nostres necessitats. El recorregut des de l'Oficina de Turisme d'Amposta fins al riu Migjorn és d'uns 22km, entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja hi ha uns 12km.
  • Trobareu informació sobre aquest i altres itineraris al web del Parc Natural del Delta de l'Ebre.
Restes de la Sínia

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada