dilluns, 5 de gener del 2015

Vereda do Areeiro

Zona: Madeira


Ruta magnífica de muntanya al centre de Madeira. La ruta uneix els dos cims més alts de l'illa: el Pico do Areeiro (1817m) i el Pico Ruivo (1862m). Travessarem part del massís Central i podrem gaudir dels colors dels escarpats vessants volcànics i les vistes des dels cims. Una gran experiència.
Vista des del pico Ruivo



Temps: 4h 45min Anada i tornada
Distància: 14.8km 
Desnivell acumulat: 1225m
Dificultat: Mitjana
Itinerari circular: No
Punt de partida: Aparcament del pico do Areeiro




L'itinerari l'iniciem a l'aparcament del Pico do Areeiro, situat a sota del restaurant (1806m).

Ens enfilem fins al vèrtex geodèsic situat al cim del Pico do Areeiro, que el tenim a tocar. Ja fet el primer cim, davallem pel camí empedrat fins arribar al mirador Ninho da Manta. Continuem davallant per les escales, sovint força incòmodes fins arribar al túnel del Pico do Gato. A la sortida del túnel trobem una bifurcació. Seguirem la ruta dels túnels, la de la nostra esquerra, després tornarem per la ruta oriental, la de la dreta, una mica més llarga.

La ruta occidental, la de l'esquerra, es troba esculpida a la paret i resulta molt espectacular. Els trams més exposats estan assegurats amb barana i passarem per diversos túnels. Les viste
s vers el Valle de las Monjas són espectaculars. Durant el camí s'alternen trams de pujada i baixada moderats.
A la sortida del darrer túnel ens tornem a trobar amb la ruta oriental. Ara ja el camí es comença a enfilar, trobarem trams d'escales metàl·liques que ens ajuden a guanyar alçada, fins arribar a un sender més còmode que ens condueix al camí empedrat que puja des d'Achada do Texeira. Ja ens queda poc, seguim el camí fins al refugi do Pico Ruivo (1808m, 1h 47min).
El tram final es torna a enfilar fort, però ja tenim el cim a tocar i això ens motiva. Arribem al vèrtex geodèsic del Pico Ruivo (1862m, 2h). Les vistes són espectaculars, tres miradors ens ajuden a gaudir del paisatge.
Després de descansar i admirar l'entorn iniciem el descens pel mateix camí fins arribar a la bifurcació amb la ruta oriental.
Prenem ara aquesta ruta per tal de fer una ruta circular i gaudir de les vistes de l'altre vessant. El camí s'enfila incialment i després d'un petit túnel que ens deixa a l'altre vessant, planeja durant un curt tram per després enfilar-se fort fins al vessant est del Pic das Torres. Des d'aquí iniciem un llarg descens que ens condueix fins a la cruïlla amb la ruta occidental.

Ara ens queda tornar-nos a enfilar al Pico do Areeiro, una pujada dura després de totes les hores caminades i el desnivell acumulat, tot i així la bellesa del paisatge ens esperona amunt fins arribar de nou al cim.



Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes d'agost de l'any 2014 amb nens d'edats entre els 6 i els 9 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades, en total vam estar 7h 30min.
  • El track sobre el mapa és en alguns trams aproximat ja que el GPS perdia el senyal.
  • Cal portar un frontal pels trams de túnel. 
  • Al Refugi do Pico Ruivo hi ha una font i WC.
  • És convenient començar l'excursió ben d'hora al matí, per evitar la calor a les hores centrals del dia i possibles canvis en el temps.
  • La dificultat mitjana ve donada pel fet d'anar amb nens petits, ja que en alguns trams el camí és molt estret i cal anar amb compte pel risc de caiguda. Alguns trams es troben assegurats per un cable metàl·lic però tot i així cal estar alerta. També cal tenir en compte el fort desnivell del recorregut.
  • Ens podem trobar que degut a desprendiments algun tram del recorregut romangui tancat. Cal informar-se prèviament de l'estat del recorregut.

Suggeriments:
  • En ser un itinerari circular es pot iniciar també al pico Ruivo, des d'Achada do Texeira.
  • També pot ser interesant evitar la tornada, utilitzant el servei d'autobusos de l'illa o els taxis.
  • La ruta es pot convertir en una travessa. Per aquells que tinguin la possibilitat es pot anar des del Pico Ruivo fins a l'Encumenada. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada