dissabte, 28 de febrer del 2015

Itinerari per la cara nord de la serra de Bussa

Zona: Solsonès

Itinerari que assoleix el Serrat del Cogul i la Presó de Busa recorrent el vessant nord de la serra.

Vista des de la Creu del Capolat

Temps: 4h 05min
Distància: 13'0km
Desnivell acumulat: 843m
Dificultat: Fàcil
Mapes i guies: Vall de Lord - Port del Comte. Escala 1:25000. Ed. Alpina
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Pista de Trasserra

Descripció:

Accés al punt de partida:

L'itinerari té el seu inici entre el pK. 17 i pK. 18 de la carretera C-462 entre Solsona i Sant Llorenç de Morunys. En un revolt a l'esquerra, trobarem una pista que arrenca a l'esquerra a l'inici de la qual hi ha un petit espai per estacionar el vehicle. És la pista de Trasserra.

Itinerari:

Prenem la pista de Trasserra que s'enfila i poc a poc ens va oferint vistes vers la cara nord de la serra de Busa. Més enllà de le ruïnes de la masia de Trasserra, a la base de la paret, deixem a la dreta un camí que s'enfila (a casa Llobeta) i poc més enllà arribem a una bifurcació. La pista de l'esquerra davalla a els Llengots. Nosaltres ens enfilem per la pista de la dreta, més evident però que més amunt acaba en un petit collet. Girem a la dreta i ens enfilem per un corriol molt empinat que poc més amunt gira a l'esquerra i segueix molt dret tot endinsant-se en la fageda dels Llengots.
La pujada es suavitza en apropar-nos a la cinglera i contornegem el Cogul per la seva base. Cal estar atents a un camí que surt a la dreta, passada la base del Serrat del Cogul (marques de pintura verda). Som a l'inici de la canal de Casa Vila (1346m, 1h 25min). La canal ens permet remuntar còmodament fins a la part superior de la cinglera. Som al coll de la canal de Casa Vila (1466m).
Des del coll seguim carenejant a l'oest cap al Serrat del Cogul (1526m, 1h 50min). Es tracta del cim culminant de la serra de Busa. Les vistes vers les serres circumdants són esplèndides: la serra del Verd, el Pedraforca, la serra d'Ensija... als nostres peus les rocalloses serres dels Bastets i els Llengots.
Continuem carenejant a l'oest i davallem tot deixant a la dreta el roc del Mitdia i arribem al petit pla de la Creu del Capolat (2h 15min, 1354m) on trobem una taula d'orientació. Des d'aquí surt el camí que davalla per la cara nord de la serra i que després seguirem.
Ara però ens dirigim encara més a l'oest cap a El Capolatell o presó de Busa (cartell indicador, 30min anar i tornar). Per accedir a la presó natural hem de travessar una passarel·la metàl·lica que ens permet accedir al cingle. A l'altra banda seguirem el corriol que, passant entre mig d'esquerdes i avencs ens portarà fins l'extrem més occidental de la serra de Busa (1335m, 2h 30min).

Durant la guerra del Francès el cingle d'El Capolatell va ser utilitzat com a presó, ja que la seva situació separat de la resta de la serra i envoltat per parets verticals, feia que els presoners només es poguessin escapar saltant els cingles.

Per tornar desfarem el camí fins al mirador de la Creu del Capolat.
Davallarem ara pel corriol que surt vers la cara nord de la serra. En un primer moment cal estar alerta ja que és estret i hi ha un curt tram equipat amb una cadena. Aviat trobem un corriol a la dreta que si el seguim ens apropa a la cara nord del Roc del Mitdia. Nosaltres seguim a l'est el corriol que ressegueix la cinglera per la seva base i que, més enllà del cingle del Capolatell s'enfila per arribar a un petit coll (3h 20min). 
Des d'aquest coll seguirem avall per la pineda, sense camí definit i guiats per les fites, amb tendència a la dreta. Arribarem a un pla on trobarem un camí i marques que haurem de seguir a la dreta. El camí davalla ara ben marcat però després queda desdibuixat i tot seguint les fites desembocarem a una pista que seguirem a la dreta fins arribar a una altra pista, més principal, que també seguim un curt tram a la dreta. Poques pases i prenem a l'esquerra un camí primer poc marcat però que aviat esdevé una ampla pista que també seguim un curt tram, fins a trobar un cartell de fusta que ens assenyala a la dreta cap a Sant Llorenç de Morunys.
El camí davalla fort i retorna a la pista principal que abans havíem abandonat. La seguim a l'esquerra i avall fins que en una petita clariana a la dreta (atenció) trobem un corriol poc marcat en el seu inici però més clar després, que ens condueix fins a l'inici de l'itinerari.





Observacions:
  • Itinerari realitzat el mes de novembre de l'any 2012.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
Serra del Verd, Pedraforca i Serra d'Ensija
Sant Llorenç de Morunys i Port del Comte

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada