diumenge, 14 de juny del 2015

La riera de les Gorgues

Zona: Guilleries - Collsacabra

Bonic itinerari que ens permet descobrir la riera de les Gorgues i els seus espectaculars salts, en un paisatge espectacular i agrest.

Salt de la Barra de Ferro


Temps: 1h 30min
Distància: 4'87km 
Desnivell acumulat: 275m
Dificultat: Mitjana. Pasos equipats amb cadena.
Mapes i guies: Vall de Sau - Collsacabra (1:40000) Ed. Alpina
Itinerari circular: Sí
Punt de partida: Sant Bartomeu Sesgorgues


Accés al punt de partida:


Des de l'Esquirol seguirem la carretera BV-5207 a Tavertet. Aproximadament als 4'5km trobarem un desviament a la dreta cap a Sant Bartomeu Sesgorgues. Prenem el desviament i aviat seguim a la dreta l'estreta carretera asfaltada. Passarem per les granges del Vilar i al cap d'uns 3km arribem a l'església de Sant Bartomeu, davant de la qual podrem estacionar el vehicle en una petita esplanada.

Itinerari:

A tocar de l'església seguim la indicació a "Sentfores per la cinglera". Darrere l'església travessem el camp i trobem una nova indicació que despista una mica, hem de seguir el rètol de fusta que indica a "Sentfores per l'escaleta". Recte travessem un camí i davallem pel corriol que baixa fort pel cingle, amb grans graons de pedra i sovint força emboscat, cosa que en algun moment pot fer dubtar de si anem pel camí correcte, això i l'absència de senyals.

Petites clarianes ens deixen entreveure la cinglera davant nostre, cal però no badar ja que estem a l'obaga i en alguns trams el camí és força estret i no hi ha cap assegurança. Alerta no relliscar!

Arribem a la casa de Sentfores (12min) on hi ha un mirador del salt de la Barra de Ferro.

Des d'aquí seguim la indicació a la "Barra de Ferro". El sender davalla fort fins a deixar-nos a tocar de la riera. La seguirem a l'esquerra, per la llera, fins a situar-nos al peu mateix del salt de la Barra de Ferro (25min).

Una mica més avall, creuem la riera i a l'altra banda seguim la indicació a "L'Esquirol". Aquest és el tram més difícil de l'excursió. El camí puja molt dret per superar la cinglera i en un tram rocós trobem cadenes que ens ajuden a assegurar la grimpada. No és difícil però cal anar amb compte. 

Arribem a la capçalera del salt (40min).

Capçalera del salt de la Barra de Ferro
Seguim el corriol i més endavant girem a la dreta per travessar el torrent de la Font Nova i poc més endavant un corriol a la dreta ens deixa en un mirador espectacular del salt i la plana de Vic. Seguim el camí que avança pel cingle i més endavant ens enfilem a l'esquerra per sortir a un camí més ample, a tocar d'una barana de fusta.

Seguirem còmodament aquest camí durant uns 15 minuts. Cal estar atents a un corriol que surt a la dreta just davant un pal indicador. El corriol baixa fins a trobar la riera, just a la capçalera del salt del Tornall. Creuem la riera i davallem a la dreta als peus del salt.

Salt del Tornall

Retornem al camí i el seguim en pujada fins a creuar-nos amb un altre camí que seguirem a la dreta, indicacions a "Sant Bartomeu". Aquest camí ens condueix fins al capadamunt del cingle a tocar de la masia del Vilar. Sortim a la carretera i la seguim a la dreta durant uns 500 metres fins arribar novament a l'església de Sant Bartomeu.



Observacions:

  • Itinerari realitzat el mes de juny de l'any 2015 amb un nen de 8 anys. 
  • A l'itinerari trobarem alguns passos equipats amb cadena per facilitar la grimpada i assegurar l'ascens. També hi ha trams amb força estimball, baixant per l'obaga des de Sant Bartomeu a Sentfores, per aquests motius no recomanem l'itinerari a nens menors de 8 anys.
  • El temps donat a la ressenya correspon a temps en moviment i no inclou parades.
  • Cal anar amb compte si es fa l'itinerari després de fortes plujes ja que pot ser força relliscós en alguns trams.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada